sobota 16. srpna 2014

Vonná karavana a zastávky na cestě vůní

Vůně mám ráda odjakživa, co si tak vzpomínám čichala jsem ke všemu, k jídlu k oblečení, k lidem - ne každému se to líbilo, pamatuji si jak vonělo moje plnící pero v první třídě - jo inkoust a plast a novota, jsem prostě takový ten olfaktorický typ co použivá nos jako kompas, aby se neztratil v divokém světě. Velmi často když někdo přijde poprvé a sedneme k vůním a čicháme a povídáme a jak se lidi uvolní a ano to především libé vůně dokážou, přichází otázka a takový ten film, ten hrozný jste viděla? A máte to taky tak? A já na to vždy ano - Parfém, příběh vraha jsem viděla a ano je to dobrý film a ano chápu hlavního hrdinu a jeho posedlost a Ne, nejsem jako on, neb čich je úzce spojen s limbickým systémem a tedy s emocemi a sexualitou a instinkty a že jsem neměla tak děsivé dětství a zažila jsem i naplňující chvíle a lásku nejsem jako on, který svůj emocionální svět zcela vypnul a šel jen za vůní, hlavní hrdina, dokonalý vonný nástroj. Dokonalé dílo - parfém, který okouzlí všechny a vůně, která nakonec zařídí i to, že hlavního hrdinu samou láskou sežerou. Kdo neviděl doporučuji a vůbec nejlepší je ta kniha, kterou rozhodně psal kdos, kdo rozumí vonnému řemeslu a lidské duši taky. Zde odkaz - slabší povahy - nedívat se na začátek. No možná slabší povahy se raději nedívat vůbec! http://www.youtube.com/watch?v=j7Om4MdsP1Q



Takže můj svět jsou vůně a vůně jsou pro mne i dokonalým jazykem, ve vůních přemýšlím, ve vůních žiji, skládám, prostě kdyby to šlo tak mlčím a lidem místo slov podávám lahvičky a jen tak si to spolu užíváme, ale že to nejde, tak ano i mluvím i píšu i myslím i cítím. Tak. Ale k vonné karavaně, se kterou projíždím svým životem a o jednotlivých zastávkách vonných a jejich majitelích a tak. Když jsem se rozhodla otevřít první vonnou alchymickou dílnu Rafaella na Jánském vršku pracovala jsem především s vonnými oleji a parfémy pro mne byly dokonalým doplňkem, ale člověk míní a svět mění, čím více lidí přicházelo na individuální vůně tím více jich radostně očichávalo parfémy a nakupovalo, až se dílna pomalu měnila na parfumérii. A zde tedy ti, kteří po vůních můj život obohatili.

Parfémy-exclusive - Mirko a Sára byli prvními, kteří mne zasvětili do tajů orientálních vůní a rozkoší, první balík s vonnými vzorky jsem očichávala a testovala celý týden a bylo to velkolepé. Sára je dáma s výborným nosem a znalostmi vonnými, které tuším v Českých a Slovenských krajích nemá nikdo, parfumerštinu vystudovala a vůně miluje a vždy když se potkáme je o čem povídat a hlavně je co očichávat. Miro a Sára jsou vonné vzpomínky na první oudy a ambry a pižma a taky moje největší vonná love Shanaan, kterou mi hnedle přestali vyrábět a taky absolutní vonný div růže s oudem po královsku, symfonie pro Ona a On absolutní symbióza - nádhera a opojení a k učení o mystériu vůni tahle vůně k nezaplacení Royal Rose Aoud, tedy královský pár - růže-ona a oud-on - pro mne král Salomon a královna ze Sáby, dva velcí znalci vůní i mystéria lásky a ano i dobří obchodníci i politici - ano o tom vše tahle vůně je!Dokonalá práce vonná.
Tak to byl můj úvod do světa Orientu a jsem moc ráda že s Mirkem a Sárou budu i nadále spolupracovat a těším se na společné vonné i jiné dýchánky - jejich vonné stránky jsou zde www.parfemy-exclusive.sk a opravdu se těším jak to spolu na Slovensku trocha vonně rozjedem.

A že ve mně krom orientálního rozkošníka a nomáda žije i cosi cudného a puristického a lékárensky čistého a minimalistického pátrala jsem dál po vonných látkách a že mne vždy zajímaly i ty léčivé účinky vůní a vůbec co ta matka příroda dává a nabízí, narazila jsem na pouti i na skvěle udělané a krásně komponované vůně Florascentu. Za každou vůní je vždy cítit i tvůrce, neb ti co skládají a své řemeslo milují skládají tak jaksi jinak a ono je to pak v těch vůních cítit. A, že  všechny staré parfumerské dílny byly v rukou tvořivých a milujících a tenhle Florascent je udělaný poctivě a s láskou a pan tvůrce je takový milý hobit s velkým nosem  a před jeho vonnými kreacemi smekám, ne nejsou to hlubiny Orientu, ale to nejlepší ze starého dobrého evropského řemesla, miluji jejich vonný systém apothecary, neb ingredie uvnitř jsou čisté a krásné a dá se s ním výborně učit na kurzech - Vonná Abeceda a Škola čichu by se bez Florascentích vůní neobešla - praktické a jasné nástroje pro mé minimalistické a lékárenské já - jejich stránky zde www.florascent.cz a zde mé milované Apothecary - jo tohle bych ráda jednou viděla ve Vonném koutku v lékárně:)...a tuším, že brzy i uvidím a ucítím.


A putujeme dál, karavana vonná pak dorazila až k skutečnému orientálnímu umění, setkání s Alatarji vůněmi nezapomenu, neb jejich oud z Kambodže a růže z Taifu mi na dlaních voněly 3 dny a já jsem byla zcela ztracena v nějakých hodně starých a fakt hodně smyslných vzpomínkách, neb nevím zda víte ale čichová paměť to je záhada, co jednou zacítíme nezapomeneme nikdy, náš nos věrný druh a přítel a čich je s námi od prvního do posledního nádechu a výdechu. Platí, dokud dýchám, čichám, tohle jsou skutečné perly orientálního světa a krásná práce i co se týká flakónu a kdo zažil jásavé a třpytivé orientální kousky ocení ladnou eleganci Alatajiho skvostů. tyhle vůně mne provázely, provázejí a budou provázet. Zde info www.alatarji.cz a zde můj nejmilovanější  Safer Al Oud - ta vůně je jako ta nejstarší vzpomínka z pouště a to cosi prastaré a nomádské co ve mně žije a pamatuje si,  mi tak potichu říká, tohle, tohle je vůně pro něj, pro toho jediného - Vůdce karavany s jasnýma očima, ta vůně je na dlouhé průzkumy, oud v ní je z Kambodže a je takový no nepopsatelný, s vůněmi je to jako s láskou, neříkáte..myslím, že jsem se zamiloval, prostě to víte, cítíte to a já když zacítila toto, byla jsem zamilovaná, fatálně a navždy, zde on - Sluneční, jasný a mužný a krásný a tajemný, jo tajemný jako poušť, moudrý jako starý strom a vzácný jako ušlechtilá ingredie - je to marné, se mnou tenhle Safer mne má prostě v hrsti a já se nijak nebráním. zde! a tímhle bych zatím ukončila vonnou pouť, neb tuším je těch zastávek více než jsem tušila a něco nechám na zítra, tak ať vám i sobotka voní. Konec prvního dílu vonného:)

                                                                                                                                                                             

Žádné komentáře:

Okomentovat