neděle 12. října 2014

Sluneční muž a moudrost věků v nás:)

Hm....tak po bouřlivém týdnu a klidné domácí nedělce asi vážně čas dopsat cos to o vonných archetypech mužných - ten první díl již hotov a v něm představeno prvních 8 mužných vonných tvarů a tvorů.

O muži, nejprve nejsou, pak se začnou zjevovat všady, pak se jich nelze trocha zbavit, neb cirkuluji v orbitech a myšlenkách a v těle - no je to jako s dostředivou a odstředivou silou a nebo s vířivou pračkou, no:). Takže nejprve teorie a pak praxe, často brutální a animální, někdy fatální, vždy morální a hlavně normální, neb jak bylo řečeno dávno - Muž a žena jedno jsou a jo je to tak - takže studie druhů moje vonná a alchymická zde: Jeden z nejvíce fascinujících archetypů je pro mne Poutník - čaroděj a rytíř - tohle se pro mne navždy spojilo v postavě Gandalfa - hm - oči a osud jeho představitele mne poznamenal navždy - knihy, filmy...on, jeho proměna i smutek věků - takže on prvním z dnešních  - Sir a rytíř a čarodéj a vše:)
 Je to takový vyjímečný a ohrožený druh, neb v živé formě jsem jej ještě nezažila, ale vím jak voní - hloubkou, nadějí, moudrostí věků a klidem těch co vědí. Taky je přítelem Koní a pamatuji si dobře, že když jsem tuto stať setkání Gandalfa a Stínovlase vidéla poprvé v kino brečela jsem tak, že další průběh zůstal rozmazán. Nevadí, na tohle třeba chodit znova a znova. A k tomuhle vonnému archetypu patří i píseň Bílej jezdec, je v ní vše podstatné, tak si to přeberte rytíři. http://www.youtube.com/watch?v=uHTWUFRDJcQ&list=RDuHTWUFRDJcQ#t=153

Další z významných vonných menů je král Šalamoun a to je velká kapitola vládců a skutečných králů a ano i stratégů a politiků a vskutku i velkých a radostných milovníků. On byl vše - velikej, zlatej, moudrej a navíc znalec vůní. Jeho vůní mám ve svém archívu již dlouho - nard, kadidlo, myrha a ano i zlato, neb ti co vědí, často mlčí. A jeho Píseň písní je opravdovým klenotem, neb jen skuteční vládci neztratili něhu a touhu poznávat tajemství. Z živých jsem potkala tento archetyp jen jedenkráte v poušti a přesto, že v šatech trhana a oni vládci vědí, že lze přijít o vše a neztratit důstojnost. Ušlechtilej, zlatej, ryzí - takový on - taky v našich končinách chybí, ale snad zase přijdou králové a dary ponesou - hm..zlato, myrhu a kadidlo, až se hvězda na obloze rozzáří. Zde On - v plné polní - uáááá! a s kým se to asi právé potkává? Hm?


A když jsme u těch hvězd co září na obloze a určují směr vládců i chodců i vůdců karavan tak v tomhle půlnočním vonném hávů moudrých a léčivých i další z mých velikých Avicena - největší z lékařů, hvězdářů a filozofů, Avicena, to jsou Peršani a jejich moudrost a Avicena jsou i vůně, neb on první kdo destiloval vonné esence  - ano byla to růže - a v roce cca 1100 napsal o této růži i pojednání, které mělo 5000 stran, ano - 5000, kde byla v té době Evropa a jak to tam smrdělo a co tam vládlo snad netřeba říkat. Ano Avicenova moudrost se dotýká hvězd, bez jeho knih bych dávno nepřežila a krásně jej, jeho léčivé umění a moudrou pokoru možno vidět i ve filmu Ranhojič, který pro mne zatím zůstává filmem roku. A jeho vůně - hm..to si nechám jako tajemství, neb mnohé má zůstat skryto - a navíc je to velmi osobní. Odkaz na ten film je zde a ta kniha taky celá dobrá. Hlavním znakem těhle můžů je laskavé srdce, konejšivé ruce a veliká pokora, přesto, že jejich moudrost převeliká a pracovitost a píle také. Vyskytují se, znám jich pár a vážím si jejich umu tak, že to ani nelze vysvětlit. Šťastena, že existují. Ten film zde a Ben jako Avice nepřekonatelný:) Ostatně celá posádka filmů povedená:)
                                                 http://www.youtube.com/watch?v=EgpMslD9Q2I

Tak a teď ty těžší party vonné a archetypální. Dračí jezdec - velké téma, mnoho osudových setkání s těmihle draky, oni jsou fatalní a vždycky vám po nich zůstane pár jizev, co nejde vyléčit, jsou to hordy Avarů, můj milovaný Džingischán, Atilla Hun taky, hrabě Dracula - jo...jsou takoví nezkrotní i nezkrotitelní, bo jen a vždy sobě věrní, hrdí - často krutí, trocha netopýři, trocha hadi, štíři - no s těmahle je to těžké, možná jen sledovat je ve volném výběhu. Do manželství nevstupují - to ne, nesnáší obruče, vodítka, okovy - sami je však často dávaj. Na tomhle poli jsem průzkumnila dlouho a skoro mne to zabilo, tak je již jen sleduji z povzdálí a kochám se jejich silou, neb drak znakem císářů a taky všech základních elementů a draka si nelze ochočit - neb draci si vyberou vás, že jo..jste pak bez šance..ale ta zkušenost. Krásně jsou zpracovaní v japonských legendách a příběh Dračího jezdce a Safiry taky krásná legenda a že ji napsal 16ti letý mladík a napsal ji dobře, vím, že dračí jezdci již ne legenda..přežívají..na tajňáka:)...Taky Skyrim o nich a vlastně naše děti a mládež s nimi obeznámena lépe. Mně o dracích naučil nejvíce můj syn, když jsme spolu sledovali a debatili. Takže tenhle muž je takový elementární men, men skoro legenda a koho tak zvolit jako foto:) - a bude i  nový film o Draculovi, tak třeba nás překvapí. Jeden dračí zde:) - aha oni často přátelí s dalšími šelmami - třeba tygry - ten film je nádhera - Tygr a Drak a krásní lidé v něm a vše o tom jak zkrotit draka,
tenhle film o těch co kultivovali - legendy:)

No a ještě zůstávají poslední 4 vonné mužné archetypy, ale to až příště, tihle 4 dostatečno výživní. Poutník,Vládce,Mudrc, Drak:) - tak!

Žádné komentáře:

Okomentovat